Prof. dr. S.M. Borras

Over Hoogleraar

Saturnino (‘Jun’) M. Borras Jr. is hoogleraar Agrarische Studies aan het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag en hoofdredacteur van de Journal of Peasant Studies.

Hij is ook adjunct-hoogleraar aan het College of Humanities and Development Studies (COHD) aan de China Agricultural University, Beijing, een Fellow van het in Nederland gevestigde Transnational Institute (TNI), een Amerikaans instituut voor ontwikkeling en voedselbeleid / (Food First) ), en het in België gevestigde Centre Tricontinental / CETRI.

Hij heeft verschillende academische en niet-academische publicaties: boeken, speciale tijdschriften en artikelen. Zijn meest recente boek is Political Dynamics of Transnational Agrarian Movements (2016, met Marc Edelman). Zijn thematische werkgebieden omvatten: landpolitiek en beleid (inclusief hedendaagse ‘global resource rush’), (trans) nationale agrarische bewegingen, grondstoffenconflicten, plantagearbeiders, politiek van klimaatverandering, biobrandstoffen, voedselsoevereiniteit, BRICS / MIC’s en wereldwijde agrarische transformatie , rechts populisme en de landelijke wereld. Zijn geografische gebieden van onderzoeksbelang zijn: Zuidoost-Azië, China, Afrika en Zuid-Amerika. Hij bestudeert ook internationale institutionele ‘ruimtes’ van interacties tussen staat en samenleving, inclusief de rol van mondiale bestuurskwesties. Hij heeft voortdurende onderzoeksinteresse en inspanningen om de concepten van ‘flex crops’, ‘land soevereiniteit’, ‘agrarisch klimaatrechtvaardigheid’, ‘landgrepen die nooit waren’, ‘klein reformisme en worstelingen voor diepe transformatieve sociale hervormingen rond erkenning’ verder te ontwikkelen. , restitutie, herdistributie en regeneratie, ” landpilaar van voedselsoevereiniteit ‘, interconnectie tussen politiek van klimaatverandering en het opvangen van hulpbronnen, en convergerende vraagstukken en bewegingen op het gebied van sociale rechtvaardigheid (agrarisch, milieu, klimaat, arbeidsrechtvaardigheid).