Prof. mr dr. X. E. Kramer

Over Hoogleraar

Xandra Kramer is hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus School of Law. Zij combineert deze functie met een parttime (0,2) hoogleraarschap in het Privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij plaatsvervangend rechter bij de rechtbank Rotterdam.

Ze studeerde rechten aan de Universiteit Leiden (cum laude). Haar eerste (studenten) artikel werd bekroond met de Ars Aequi-prijs (1996). Ze was universitair docent aan de Universiteit Leiden en behaalde haar Ph.D. over voorlopige maatregelen en internationaal privaatrecht in 2001. Ze werkte als assistent en universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Law en werd op 1 februari 2011 benoemd tot hoogleraar.

Xandra verricht onderzoek en lezingen op het gebied van internationaal privaatrecht, internationale geschillen, rechtsvergelijking, arbitrage, bemiddeling en Europees privaatrecht en heeft op deze gebieden tal van artikelen en verschillende boeken gepubliceerd. Ze is vooral gefascineerd door de kruisbestuiving tussen economische efficiëntie en procedurele rechtvaardigheid, het feitelijke functioneren van civielrechtelijke systemen en de impact ervan op procederende partijen, transnationale complexe geschillen en handhaving, en de harmonisatie van internationaal privaatrecht en civielrechtelijke procedures van de EU. Haar onderzoek combineert doctrinair juridisch onderzoek, rechtsvergelijking, beleidsgericht en (kwalitatief) empirisch onderzoek.