Prof.dr. D. Huisman

Over bijzonder hoogleraar

Dennis Huisman is bijzonder hoogleraar Openbaar Vervoer Optimalisatie. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik van wiskundige modellen en algoritmen met als doel om de logistieke processen van openbaar vervoerbedrijven te verbeteren. Denk daarbij aan het maken van een dienstregeling, het plannen van de voertuigen en het personeel, en het bijsturen van voertuigen en personeel bij verstoringen. Dennis Huisman combineert zijn functie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam met een part-time aanstelling als expertise manager logistieke processen bij NS, het grootste openbaar vervoerbedrijf van Nederland.

Dennis Huisman is in 1999 afgestudeerd aan Erasmus Universiteit in Rotterdam (Econometrie en Operations Research). Vervolgens is hij in 2004 aan dezelfde universiteit gepromoveerd. Zijn proefschrift ging over het plannen van bussen en buschauffeurs. Sinds 2004 is hij part-time verbonden aan NS en aan Erasmus Universiteit. In 2008 maakte hij deel uit van het NS team dat de Franz Edelman Award won. Dit wordt in de VS ook wel de “super-bowl of Operations Research” genoemd.

Lopend onderzoek

Dennis Huisman richt zich in zijn onderzoek op het ontwikkelen van nieuwe wiskundige modellen en technieken om complexe logistieke vraagstukken in het openbaar vervoer op te lossen. Tevens is hij geïnteresseerd in de toepassen van deze technieken in de praktijk.
Voorbeelden zijn:

·        Het maken van de “beste” dienstregeling.

·        Het plannen van personeel om de dienstregeling efficiënt uit te voeren, waarbij de aantrekkelijkheid van de roosters voor het personeel een belangrijk item is.

·        Het bijsturen van materieel en personeel bij verstoringen om zoveel mogelijk reizigersvertraging te voorkomen.

Het vakgebied om met behulp van wiskundige methoden complexe beslissingen te nemen, staat in het Engels ook wel bekend als Operations Research.

Awards

  • Winnaar Franz Edelman Award, 2008.
  • Winnaar challenge “Even more trains, even more on time” on the World Congress on Railway Research, 2011.

Publicaties