Prof. dr. G. Oonk

Over Hoogleraar

Dr. Gijsbert Oonk bezet met ingang van 1 september 2018 de bijzondere leerstoel: Europe in Globalizing World: Migration, Citizenship and Identity. De leerstoel stimuleert onderwijs en onderzoek op het gebied van Global History, European Studies en National Identity. Daarnaast is hij recent bekroond met de Jean Monnet (ad Personam) leerstoel door middel van het toekennen van een onderzoeksbeurs van 50.000 euro voor 3 jaar. De Jean Monnet leerstoelen zijn een initiatief van de Europese Commissie om onderwijs, onderzoek en reflectie te promoten op het gebied van Europese integratie studies op instellingen voor hoger onderwijs.

Gijsbert Oonk is directeur van het Sport and Nation onderzoeksprogramma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit interdisciplinaire onderzoeksprogramma richt zich op getalenteerde atleten met een migrantenachtergrond binnen de voetbal en de Olympische Spelen in de context van veranderend burgerschap, ‘complexe nationaliteit problemen’ en elite migratie. Voor meer informatie zie: www.sportandnation.com

Oonk is ook een van de academische adviseurs van EUROCLIO (European Association of History Educators). De leerstoel zal het EUROCLIO programma inspireren: Engaging History Education through memories and legacies of Europe’s favourite sports. Dit programma wil historisch denken van jongeren bevorderen aan de hand van voetbal. De gedeelde geschiedenis van Europa genereert een sterk gevoel van saamhorigheid en verantwoordelijkheid. Dit gevoel kan actief burgerschap bewerkstelligen, vooral bij jongeren die vaak minder geïnteresseerd zijn in studie en geschiedenis. Een ander doel van het project is om een textboek te schrijven: The Constitution in Utopia? Towards a just world in ten cases. De beoogde doelgroepen zijn studenten, geschiedenis leraren in het voortgezet onderwijs, journalisten en beleidsmakers.