Prof.dr. M.B. Schuilenburg

Over bijzonder hoogleraar

Marc Schuilenburg is per 1 september 2021 benoemd tot hoogleraar Digital Surveillance aan Erasmus School of Law. De leerstoel Digital Surveillance bij de sectie Criminologie biedt de unieke kans om onderzoek naar handhaving van veiligheid te versterken. De leerstoel is in samenwerking met TNO (Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek) ingesteld. Schuilenburg is een expert op het gebied van policing en surveillance. Hij is ruim negen jaar werkzaam geweest bij de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte daarvoor bij het Openbaar Ministerie. Schuilenburg schreef vele wetenschappelijke publicaties en boeken over veiligheid en (digital) surveillance, waaronder The Securitization of Society (2015) en The Algorithmic Society (2021)

Lopend onderzoek

Als hoogleraar Digital Surveillance gaat Schuilenburg zich vooral op het in kaart brengen van de manier waarop nieuwe surveillance-technologieën worden gebruikt voor de bestrijding en het voorkomen van criminaliteit en overlast. Daarnaast onderzoekt hij de effectiviteit van deze technologieën en de impact van het toenemende gebruik van digital surveillance op burgers en veiligheidsprofessionals.

Awards

  • Driejaarlijkse Willem Nagel Prijs (2014) voor dissertatie Orde in veiligheid. Een dynamisch perspectief.
  • Docent van het jaar (2009), Strafrecht & Criminologie, VU Amsterdam.

Publicaties

  • Crime, Media, and Politics (2021), London/New York: Routledge.
  • The Securitization of Society: Crime, Risk, and Social Order (2015), New York: New York University Press.
  • The Algorithmic Society. Technology, Power, and Knowledge (co-edited with Peeters) (2021), London/New York: Routledge.

“Ik kijk er enorm naar uit onderzoek te doen naar de kansen en risico’s van digital surveillance. Hoe kan de samenleving hiervan zoveel mogelijk profiteren? Maar ook: hoe kunnen ethiek en de rechtsstaat deze nieuwe technieken beheersbaar houden?”