Prof. dr. W. Schinkel

Willem SchinkelWillem Schinkel (1976) is hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Jonge Academie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Hij promoveerde. (cum laude) in 2005, waarmee hij de driejaarlijkse boekprijs Willem Nagel won van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. Hij publiceert in een breed scala van onderwerpen, waaronder sociale theorie en sociale filosofie, de sociologie van kunst en STS. In 2007 was hij gaststudent aan de NYU (New York, VS); in 2010 was hij gaststudent aan het Institute for Public Knowledge (NYU); en in het voorjaar van 2011 was hij gastwetenschapper aan de Humboldt-universiteit in Berlijn (afdeling filosofie).

Na gewerkt te hebben aan een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is hij momenteel de belangrijkste onderzoeker van het ERC-project Monitoring Modernity, dat zich richt op de manieren waarop de maatschappij zich kan voorstellen bij het monitoren van stromen van migranten, kapitaalstromen en klimaatverandering.