Prof. dr. W. Vermeulen

Over Hoogleraar

Wim Vermeulen promoveerde in 1995 in de genetica aan de Erasmus Universiteit, waar hij de genetische heterogeniteit van zoogdiernucleotide-excisieherstel (NER) en biochemische eigenschappen van enkele belangrijke NER-factoren bestudeerde.

In 1998 startte hij zijn eigen groep, waarmee hij baanbrekende nieuwe procedures ontwikkelde om de dynamiek van DNA-reparatie en -transcriptie in levende zoogdiercellen kwantitatief te volgen. In 2003 ontving hij een VIDI-subsidie ​​van de Nederlandse Wetenschapsorganisatie (NWO) om de instrumenten die zijn ontwikkeld om kwantitatief DNA-herstel in vivo te bepalen, verder te exploiteren. In 2004 werd hij universitair hoofddocent bij de afdeling genetica aan het Erasmus MC. In 2013 ontving hij een ERC Advanced-beurs en werd hij vanaf september 2014 benoemd tot hoogleraar ‘Genome Stability’ aan het Erasmus MC.

Lopend Onderzoek

Momenteel werkt het laboratorium Vermeulen aan een geïntegreerde multidisciplinaire benadering om de moleculaire netwerken te ontrafelen die ten grondslag liggen aan de reactie op DNA-schade. Met behulp van een verscheidenheid aan onderzoekstools, waaronder van patiënten afkomstige celculturen, muismodellen, C. elegans, biochemie, levende celmicroscopie en genomische en proteomische benaderingen, streven we naar:

  • de moleculaire mechanismen van DNA-reparatie begrijpen
  • de pathogenese en klinische gevolgen van overgeërfde NER-defecten begrijpen
  • onderzoek naar de centrale rol van genoomstabiliteit bij kanker