ObesEcare, op zoek naar een gezonde leefstijl

Het thema ‘een gezond gewicht’ zien we steeds vaker in de actualiteit. Het bereiken van een gezond gewicht en dat ook daadwerkelijk behouden is voor steeds meer mensen een uitdaging. Prof.dr. Erica van den Akker en prof.dr. Liesbeth van Rossum, beiden verbonden aan het EMC, doen onderzoek naar obesitasbehandeling. In de strijd tegen overgewicht is het advies ‘meer bewegen en minder eten’ te gestandaardiseerd. Barrières zoals stress, een gebrek aan gezondheidsvaardigheden, (inhibitie)controle maar ook biologische factoren maken obesitasbehandeling zeer complex. Van den Akker en Van Rossum kijken dan ook naar een behandeling op maat om te zien welke aanpak voor welke persoon effectief is. De uitkomsten van hun onderzoek worden verwerkt in een digitale tool, de obesitas E-CARE tool.

Zowel het onderzoek als de E-CARE tool werden mogelijk dankzij de Elisabeth Foundation. Dit fonds op naam binnen het Erasmus Trustfonds steunt het onderzoek van Van den Akker en Van Rossum voor meerdere jaren. Een van de ambities is dan ook het wetenschappelijk onderzoek op grotere schaal uitvoeren.

Wegens het actuele thema komt met name Liesbeth van Rossum regelmatig in de media voor. Zo gaf Van Rossum tijdens de Rotterdam Lezing een presentatie over haar onderzoek naar obesitasbestrijding.

Van Rossum geeft aan: “Middels de bijdrage van het Erasmus Trustfonds (via de Elisabeth Foundation) hebben we met een heel team grote stappen kunnen maken in het onderzoek. Jarenlang hadden we gewerkt aan het opzetten van een data-biobank. Inmiddels werken we met een sterk team van onderzoekers en kunnen we middels de reeds verzamelde gegevens en de nieuw bijgekomen gegevens veel leren van de effecten van de verschillende behandelvormen. En met name ook welke behandeling voor wie geschikt is.”