Project

Opening Academisch Jaar: De kunst van verbinden

In een tijd van wij-denken en polarisatie pakt Erasmus Universiteit Rotterdam complexe uitdagingen aan als gevolg van klimaatverandering, een verschuivende wereldorde en maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. In toenemende mate zoeken we samenwerking met externe partijen om tot impactvolle en duurzame oplossingen te komen. Samenwerking gaat echter niet vanzelf. Het vereist een continu proces van dialoog en leren. Daarom staat de ‘kunst van het verbinden’ centraal tijdens de Opening Academisch Jaar 2024-2025.

Reden te meer om tijdens de ceremonie stil te staan bij hoe Erasmus Universiteit Rotterdam de Erasmiaanse waarde ‘verbinding’ belichaamt en succesvolle samenwerkingen laat zien. Hoe halen zij het beste in elkaar naar boven om maatschappelijke impact te creëren? Hoe gaan ze de dialoog aan met de buitenwereld? Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat deze relaties veerkrachtig blijven? Tijdens de Opening Academisch Jaar 2024-2025 ervaren we de kunst van het verbinden.

Aanmelden

Aanmelden kan via een mail naar secretariaat@trustfonds.nl.

Programma

Hoe kan ‘verbinding’ in een periode van polarisatie en wij-denken bijdragen aan onze missie van positieve impact en aan onze droom om uit te groeien tot een echte burgeruniversiteit die sterk verweven is met de buitenwereld?

Deze topsprekers zullen de ‘kunst van het verbinden’ verkennen:

  • Mpho Tutu – Anglicaanse priester, spreker, schrijver en dochter van Desmond Tutu. Ze promoot de filosofie van Ubuntu, die mensen inzicht geeft in zichzelf en hun verbinding met anderen.
  • Annelien Bredenoord – Voorzitter van het College van Bestuur, per 1 september, de Opening Academisch Jaar is haar eerste officiële optreden in deze functie.
  • Simone Fredriksz – Lid van het College van Bestuur van Albeda. Zij werkt op het snijvlak van bedrijfsleven, digitale technologie en onderwijs.

De Opening Academisch Jaar wordt gepresenteerd door Desiree Hoving, gastvrouw van de “Global Connections” podcast, die bekend staat om haar verkenning van wereldwijde verbondenheid en het faciliteren van cross-culturele dialoog. Het energieke muzikale optreden zal worden verzorgd door Huize Lucas. Zie voor meer informatie over het programma en sprekers eur.nl/opening.

Praktische informatie

  • Datum: Maandag 2 september 2024,
  • Tijd: 14.30 uur inloop, 15.00 tot 16.30 uur ceremonie
  • Locatie: Aula, Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Taal: De taal van de ceremonie is Nederlands, met een simultane vertaling naar het Engels beschikbaar.
  • Toegankelijkheid: Ga voor meer informatie naar onze pagina over toegankelijkheid op de campus.

Borrel

Na afloop van de ceremonie is er een borrel. De borrel vindt plaats vanaf 16.30 uur in de Theil Hal.
Tijdens de borrel hebben we een speciaal moment om Ed Brinksma’s bijdragen door de jaren heen te erkennen en afscheid van hem te nemen vanuit het College van Bestuur.