Project

Stichting Hanarth Fonds geeft 436.000 euro voor onderzoek naar zeldzame geboortevlekken!

Congenitale Melanocytaire Naevi (CMN) zijn moedervlekken waarmee kinderen worden geboren. Bij een zeer grote ‘reuzemoedervlek’ met meerdere kleine vlekken is de kans 14% dat de kinderen kanker ontwikkelen. Het is moeilijk te voorspellen of en wanneer een moedervlek zich ontwikkelt tot een kwaadaardig melanoom. Dit treedt vaker op bij kinderen dan bij volwassenen. Als dit gebeurt, is er op dit moment geen goede behandling. Kinderen overlijden vaak binnen korte termijn.

Dankzij de steun van het Hanarth Fonds kunnen prof.dr. Suzanne Pasmans en prof.dr Peter J. van der Spek samen met de CMN teams in de kliniek en het laboratorium onderzoek doen naar deze zeldzame levensbedreigende reuzemoedervlekken.

Het AIM-CMN-Project, zoals het onderzoek heet, richt zich op het beter begrijpen van het beloop bij reuzenmoedervlekken. Zodat patienten die een hoog risico lopen op melanoom bijvoorbeeld eerder worden opgespoord. De onderzoekers passen een innovatieve benadering toe: het gebruik van Deepcell’s AI-gedreven technologie. Het Erasmus MC is het eerste centrum wereldwijd dat dit geavanceerde systeem inzet voor onderzoeksdoeleinden.

Het AIM-CMN-Project gaat inzicht geven in waarom sommige CMN patiënten een hoger risico hebben. Deze kennis kan leiden tot de ontwikkeling van effectievere behandelingen. Op deze wijze wil het CMN team patiënten en hun families meer perspectief bieden.