Een gezond gewicht bereiken of behouden is voor steeds meer mensen een probleem. Gedragsverandering is de basis voor verbetering van het overgewicht maar dit is moeilijk voor kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas, bij wie lichaam, brein en omgeving vaak extra tegenwerking bieden.

In de praktijk blijkt het aanbod van ondersteuning en zorg op het gebied van leefstijlverandering vaak gebaseerd op standaardadviezen voor dieet en lichaamsbeweging: “meer bewegen en minder eten”. De barrières om tot gezondere leefstijl te komen liggen echter vaak op andere vlakken, zoals stress, gebrek aan gezondheidsvaardigheden, (inhibitie)controle, culturele of pedagogische factoren, slaapgebrek, of (eetlust verhogend) medicatiegebruik. Ook biologische factoren zoals genetische aanleg, hormonale problemen of vertraagde stofwisseling kunnen fors bijdragen aan gewichtstoename. Obesitasbehandeling is daarom zeer complex en voor een behandeling op maat is het eerst nodig om te onderzoeken welke behandeling effectief is voor wie.

Het Centrum Gezond Gewicht (CGG) wil, door gebruik te maken van nieuwe technologie, een E-health tool inzetten om zowel zorgverleners als patiënten advies op maat te kunnen geven over de aanpak met de meeste kans op succes.

Via het Fonds op Naam “Elisabeth Foundation” zal het Erasmus Trustfonds de komende jaren de ontwikkeling van deze tool ondersteunen.

Prof. Liesbeth van Rossum geeft Rotterdam Lezing 2019

Op 23 april gaf prof.dr. Liesbeth van Rossum de Rotterdam Lezing 2019: een jaarlijks lezing als kadootje aan de stad. De lezing had als titel Over Gewicht, Feiten en fabels over voeding, vetverbanding en verborgen dikmakers. De Rotterdam Lezing wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam en Debatcentrum Arminius, i.s.m. Studium Generale en Erasmus Magazine. Mede mogelijk gemaakt door Erasmus Trustfonds en 105 jaar EUR – Science meets city.

 

Prof. Liesbeth van Rossum te gast bij Margriet van der Linden, 12 september 2018

Hoogleraar Obesitas aan het Erasmus MC Liebeth van Rossum bespreekt het fenomeen van groeiend overgewicht en de oplossingen die ze in haar onderzoeken gevonden heeft.

 

Projecten binnen dit thema