Volgens Sabina Laskar zijn vrouwen vaak niet veilig in een land als India. Ze worden slecht geïnformeerd over nieuw beleid en beschikbare diensten en lopen ondersteuning van de overheid mis. Nieuwe wetgeving en beleid blijkt de doelgroep niet te bereiken en dat ziet Sabina ook in haar eigen omgeving. Ze geeft het voorbeeld van een 16-jarig meisje met vier kinderen dat al op haar 12e werd uitgehuwelijkt, terwijl ze niet op de hoogte was van het verbod op kindhuwelijken dat sinds een paar jaar geldt.

Deze problematiek op het vlak van ontwikkeling voor vrouwen raakte Sabina – en in 2015, met alle verhalen en ervaringen in haar achterhoofd, besloot ze daar wat aan te doen. Nu, met haar masterdiploma “Human Rights, Gender and Conflict Studies” onder de arm, vertelt Sabina over haar jaar bij International Institute of Social Studies (ISS) en wat deze scholarship voor haar betekende: “Zonder deze hulp was dit nooit gelukt. Ik heb jaren lang hard gewerkt en kom niet uit een vermogende familie. Ik deed alles voor deze ene studie aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is een onwerkelijk gevoel dat het gelukt is!”.

In 2019 kwam ze bij het Trustfonds met een persoonlijk verhaal en met een echte motivatie om vrouwen in India te helpen. Sabina besteedde jaren aan opleidingen, werk en een Gandhi Fellowship om een verschil te maken voor deze kwetsbare groep. Ze was vastbesloten om hun arbeidsomstandigheden en kwaliteit van leven te verbeteren door zich te verdiepen in hun kwetsbaarheid, sociaal-economische status en in de ondersteuning die ze nodig hebben. Zo kwam haar focus al sinds 2015 te liggen op die ene masteropleiding van ISS in Rotterdam: “Human Rights, Gender and Conflict Studies: Social Justice Perspectives”. Alleen kon ze deze studie niet veroorloven. Dankzij het L-Earn for Impact Scholarship kon ze in 2019 eindelijk haar kosten dekken en stapte ze op het vliegtuig naar Nederland om haar droom werkelijkheid te maken.

“Geef nooit op wat je wil in je leven. Je komt elke dag in je leven moeilijke momenten tegen. Geef niet op als het tegenzit. Door deze moeilijke momenten kom je er achter wie je daadwerkelijk bent, diep vanbinnen. Je zal je eigen kracht ontdekken als je juist de kansen ziet in tegenslag. Kijk de tegenslag recht in de ogen aan. Blijf positief!”

Ze wil graag FMO en Erasmus Trustfonds, die deze scholarship mogelijk maakten, laten weten welke impact dit had op haar: “Zonder hen was het niet mogelijk om naar Nederland te komen en de studie van mijn dromen te volgen bij de universiteit waar ik al sinds 2015 wou studeren. Dank jullie wel dat jullie mijn grootste droom werkelijkheid maakten!”

Ondanks de coronapandemie die insloeg na haar eerste zes maanden, kijkt ze terug op deze reis met ongelooflijk veel plezier. De diversiteit, de connectie met mede-studenten van over de hele wereld en de inclusie in haar nieuwe gemeenschap brachten haar veel geluk en veel nieuwe inzichten. Het onderwerp voor haar Master thesis hield ze dicht bij haar doel: “Role of trade unions and family in affecting women workers fair representation inside trade unions of Assam tea plantations”. Ze wil nu verder als development professional op het gebied van vrouwen- en kinderrechten.