Nieuws 12 augustus 2019

Realisatie cultuureducatie-programma Studium Generale 2018-2019 mede dankzij Stichting Erasmus Trustfonds

Gedurende het hele jaar organiseert Studium Generale wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele programma’s voor studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. We blikken terug op de activiteiten die in 2018 en afgelopen maanden plaatsvonden! Op een prachtige nazomeravond vond op 10 september 2018 buiten aan de vijver voor het Erasmus Paviljoen de Open Air Cinema plaats met de film The Florida Project. Op dezelfde locatie werd begin mei dit jaar de thriller A Quiet Place vertoond. Voor aanvang van de film vonden muzikale optredens plaats door studentenbandjes vanuit Open Stage Nights. In het kader van films was er ook het ’85 Hour Film Project’ waarbij deelnemers worden uitgedaagd om binnen 85 uur een korte film te maken. Dit wordt gedaan met bepaalde ‘ingrediënten’ die vooraf worden meegegeven aan de deelnemers. Dit resulteerde in prachtige korte films die in het Erasmus Paviljoen vertoond werden.

November 2018 stond ook in het teken van een aantal activiteiten zoals International Comedy Night. Tijdens deze avond betraden verschillende internationale comedians waaronder Jeroen Leenders, Marcel Lucont, Al Lubel en Jimmie McGhie het podium van het Erasmus Paviljoen voor een kort optreden. Dit werd in samenwerking met The Stand-Up Club georganiseerd. In deze maand vond ook de theatervoorstelling ‘Kinderen van Aleppo’ door George Tobal plaats in samenwerking met het UAF, Stichting voor Vluchteling-Studenten plaats met een boeiend nagesprek.

In februari vonden ook zogeheten ‘ligconcerten’ plaats waarbij het publiek in matjes om de pianist Jeroen van Veen heen lagen te luisteren. De stukken werden vooraf toegelicht aan de studenten. Door deze liggende manier van luisteren bleek de ervaring ook heel anders te zijn.

De maand mei werd gestart met theatervoorstelling ‘Meet the Millennials of Asia’, door Lucas de Man. Tijdens deze voorstelling nam Lucas de Man studenten mee op een fascinerende trip langs de zes steden Tokyo, Seoul, Singapore, Shenzhen, Hong Kong and Taipei om kennis te maken met het denken en doen van millennials in deze steden.
Op 23 mei vond een bijzonder concert-college plaats van Michael Varekamp en Jerome Hol waarin de gedroomde ontmoeting tussen Miles Davis en Jimi Hendrix tot stand kwam. Ze lieten zien en horen wat er zou zijn gebeurd als de Jazz van Miles Davis en de Rock van Jimi Hendrix samen waren gekomen, zoals ze ooit van plan waren, maar helaas nooit gebeurd is.

Verder vond nog de workshop ‘Storytelling for gender empowerment’ plaats. Hierbij ging het over verhalen over empowerment van vrouwen die gingen om inzicht over rolmodellen, eigenwaarde, moed, kansen, ambities, authenticiteit en nog veel meer! Ook was er nog een documentaire en discussie genaamd ‘Girl Rising’. De documentaire volt het leven van negen verschillende vrouwen uit negen verschillende landen die culturele barrières voor vrouwen en onderwijs proberen te overwinnen. Waarbij confrontaties met gearrangeerde huwelijken, kind-slavernij en andere onrechtvaardigheden aan de orde waren. Ondanks deze obstakels bieden de meisjes hoop en inspiratie en doorbreken barrières door het volgen van een opleiding. Het muziekprogramma SingEURsong vond ook nog plaats. De meest getalenteerde Singe(u)r-songwriters van de campus, begeleid door het Pop Orkest van Erasmus Music Collective, tijdens een avondvullende show met eigen werk, vond ook nog plaats. Tijdens deze avond lieten 16 studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam eigen liedjes horen onder begeleiding van een poporkest bestaande uit 18 studenten. Dit project werd gedragen door studenten die het RAZL-programma volgen, een duale studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Codarts. Tot slot vond nog het theatercollega ‘Why do we Cry?’ plaats. Dit collega ging over tranen, wetenschap, muziek en de schoonheid van tranen, gefotografeerd onder een microscoop. Singer-songwriter Oliver Pesch, fotograaf Maurice Mikkers en psycholoog Ad Vingerhoets combineerde songs over tranen en huilen met fascinerende feiten over dit onderwerp, en ongekende foto’s van tranen.