Project

Graduate Entrepreneur Fund: start-ups helpen om succesvol te worden

In april 2021 lanceerde het Erasmus Trustfonds het Graduate Entrepreneur pre-seed fund: een fonds, opgezet door alumni van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. Het doel: innovatieve start-ups van studenten en jonge alumni helpen om succesvolle ondernemingen te worden door middel van ‘capital, coaching and community’. Dankzij giften van alumni en anderen met een hart voor het ondernemerschap groeide het fonds in anderhalf jaar tot 6 miljoen euro. 

Alumnus

Sandro van Hellenberg Hubar twijfelde niet, toen hij door zijn alma mater werd gevraagd om een fonds op te richten voor start-ups. Hij dacht terug aan de jaren 80 toen hij, als jonge alumnus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in China was terechtgekomen. Hij zag een kans als ondernemer en richtte in 1986 met twee partners de onderneming Xindao op. “Het was een geweldig avontuur”, kijkt hij terug. “Maar ik had in die tijd best wat begeleiding kunnen gebruiken. Daarom vind ik het geweldig dat ik nu, als ervaren alumnus, jonge studenten op weg kan helpen om van hun ideeën een succes te maken.”

Graduate Entrepreneur Fund helpt innovatieve start-ups van studenten en jonge alumni om succesvolle ondernemingen te worden door middel van capital, coaching and community.

Focus is één van de eerste start-ups die vanuit het Graduate Pre-Seed Fund werd gefinancierd. Op de foto Jard van Ingen (CEO & co-founder) en Thijs van de Poll (CTO & co-founder)

Infrastructuur voor ondernemerschap

Aldus werd Van Hellenberg Hubar, samen met Gert Jan van der Hoeven, oud-student van zowel de TU Delft als de Erasmus Universiteit Rotterdam, kwartiermaker voor het project Graduate Entrepreneur. “Als je nagaat dat binnen een cirkel van twintig kilometer drie geweldige kennisinstellingen liggen – de Erasmus Universiteit Rotterdam op het gebied van met name economie en business, de TU Delft met technologie en ook nog het Erasmus MC – dan is het vreemd dat er niet al veel meer werd samengewerkt.”

Learn, earn, return

Het Graduate Entrepreneur Fund start bij de basis: studenten en jonge alumni met innovatieve ideeën. Van Hellenberg Hubar: “Er is een groot potentieel aan succesvolle jonge bedrijven, daar geloof ik heilig in. Maar die hebben natuurlijk een startkapitaal nodig. Hiertoe benaderden we andere alumni onder het motto ‘learn, earn, return’. Iets teruggeven aan je universiteit dus.” Dankzij de schenkingen van zo’n vijftig alumni, was het Pre-Seed Fund op 31 december 2021 al gegroeid tot zo’n zes miljoen euro. Als een start-up winstgevend wordt, vloeit de winst terug in het fonds. Daarnaast is medio 2021 het Seed Fund gestart, dat rendement uitkeert aan de deelnemers.”

“De beste voorstellen zijn meestal multidisciplinair, dus waarbij de technisch-inhoudelijke én de commerciële kant goed is verzorgd. De ambitie is om per jaar zo’n twintig tot dertig start-ups aan onze portfolio toe te voegen. We hebben ook een coaching- en mentoring-traject.” Van Hellenberg Hubar: “Het is prachtig dat Rotterdam in deze ontwikkeling voorop loopt. Als jongeren zeggen dat onze generatie wel wat steken heeft laten vallen, denk ik: ‘Je hebt een punt! Jullie zijn nu aan de beurt. Dus ga je gang en wij supporten je met 
kennis en geld.”