Testimonial

Een betekenisvolle start in jonge levens 

Wat moet er met mijn geld gebeuren wanneer ik overlijd? Een vraag waar lang niet iedereen bij stilstaat. Confronterend en wellicht ongemakkelijk. Maar wat als het antwoord op die vraag leidt tot iets moois. Voor Annemieke Rijke gaat die vraag niet meer over een levenseinde, maar over het geven van een betekenisvolle start in jonge levens. 

DA Drogisterij, Gall & Gall en Xenos: een indrukwekkend lijstje van bedrijven staat op haar portofolio. Annemieke studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft bijna 30 jaar retailervaring, waarvan een groot gedeelte in een directie- of bestuursfunctie. Met de kennis en ervaring die ze in die jaren daar heeft opgedaan, zet ze zich nu als zelfstandig ondernemer in voor toekomstige leiders, ondernemers en organisaties.  

Band met de universiteit 

De band met Rotterdam en de universiteit is belangrijk voor de keuze die Annemieke maakte om het Erasmus Trustfonds op te nemen in haar testament. “Mijn accountant vroeg wat er moest gebeuren met mijn vermogen als ik zou overlijden. Daar kwam natuurlijk meer bij kijken en ik dacht: best ingewikkeld en is het überhaupt de moeite waard om zaken vast te leggen? Maar als ondernemer heb ik geld opzijgezet voor financiële tegenvallers en mijn pensioen. Opgeteld met de overwaarde van mijn huis blijft er in potentie straks een aanzienlijk bedrag over. Dan wil ik dat het terecht komt bij jonge mensen. Daarbij speelt mee dat ik geen kinderen heb.” 

Jonge mensen ondersteunen 

“Ik ben betrokken bij initiatieven voor studenten en starters op de arbeidsmarkt en zie hoeveel betekenis dat heeft, voor hen en voor mij. Ik ben inmiddels naast adviseur ook professioneel mentor, voor zowel jonge starters als ondernemers.” Met een fonds op naam bestemt ze haar nalatenschap om eeuwig voort te zetten waar haar hart ligt: rugdekking geven aan een generatie die haar leven aan het opbouwen is. 

“Ik hoop anderen te inspireren er op deze manier over na te denken. Het vastleggen van je testament kan inspirerend en betekenisvol zijn. Het deed mij zelfs besluiten bij leven al geld in te leggen in ‘mijn’ fonds.” Annemieke besluit: “Nu gaat het niet meer over levenseinde, maar over het geven van een betekenisvolle start in vele jonge levens.”