Project

Studiebeurs voor Karen

Als jongste in een gezin van zes kinderen groeide Karen Kilwake op in armoede. Met een studiebeurs van het Erasmus Trustfonds behaalde de Keniaanse Karen een masterdiploma aan het International Institute of Social Studies (onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam).

Inequality is not Inevitable. Het motto van Karen Kilwake, masterstudent Social Policy for Development aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, tekent haar afkomst én haar ambitie. “Ik herinner me hoe we als kind werden gevoed met water en wat suiker of zout”, zegt Kilwake. “Er was nooit geld. Gelukkig kreeg mijn zus een beurs voor het International Institute of Social Studies. Ik was elf toen we haar uitzwaaiden op het vliegveld. Toen is mijn droom geboren.”

Lokale impact

In 2021 wordt haar droom werkelijkheid: het lukt Karen om ook een studiebeurs te krijgen. “Afrika krijgt veel ontwikkelingshulp, maar profiteren de bewoners hier echt van? Of leidt deze tot nóg meer afhankelijkheid? Sommige mensen bezitten veel land waarop zelfs een riviertje stroomt nóg meer afhankelijkheid? Sommige mensen bezitten veel land waarop zelfs een riviertje stroomt, maar noemen zichzelf arm. Ze zien gewoon de mogelijkheden niet. In mijn studie leer ik nieuwe perspectieven op lokale ontwikkeling kennen.”

Kilwake is enorm gedreven. Eén van haar grootste prestaties noemt ze het presidentschap van de studentenbond SCHOLAS. “Ik moest studenten van vijftig nationaliteiten overtuigen om mij te kiezen als hun vertegenwoordiger in het bestuur, een echte uitdaging. Mijn ambitie? Ik wil president van Kenia worden! Of anders minister. De governance in mijn land is zo slecht, dat moet op het hoogste bestuurlijke niveau veranderen. En ooit begin ik mijn eigen organisatie om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Weet je, soms vraag ik me af wat mijn rol is. Dan zie ik een Keniaans kind voor me, dat op mij rekent.”